img-responsive

Bespaar duizenden euro's met een verhuurde woning in box 3

Gepubliceerd op 18 februari 2015

Als u voldoende vermogen heeft, is het kopen van een woning en deze vervolgens verhuren een slimme zet! Wist u dat u flink kunt besparen met een verhuurde woning in box 3? U hoeft over de huur namelijk geen belasting te betalen. Wel moet u 1,2% vermogensrendementsheffing over de WOZ-waarde van de woning betalen. Heeft de huurder huurbescherming, dan kunt u de waarde in verhuurde staat opgeven.

Voordeel verhuurde woning

Laten we sparen op een spaarrekening eens vergelijken met het verhuren van een woning. Spaarrentes zijn nu tussen 0,5% tot 1,5%. Vaak is dat niet eens genoeg om de vermogensrendementsheffing van 1,2% te betalen. Met een verhuurde woning bent u snel duizenden euro’s voordeliger uit, zeker als de huurder huurbescherming geniet. U bespaart dan 1,2% belasting over het verschil tussen de volle WOZ-waarde en de waarde in verhuurde staat.

Tip: kijk op de website van de Belastingdienst voor de tabel voor de berekening van de waarde in verhuurde staat op basis van de leegwaarderatio: http://iturl.nl/sndwd

Besparing in beeld

De besparing kunnen we u het beste uitleggen met een voorbeeld. Een spaarrekening van € 300.000 met een spaarrente van 1% kost per jaar € 600. Een verhuurde woning met een WOZ-waarde van € 300.000 met een kale huurprijs van € 1.000 levert per jaar € 9.768 op. Het verschil is meer dan € 10.000. Verzekering en onroerendezaakbelasting zijn niet meegerekend.

Dit voorbeeld is natuurlijk sterk vereenvoudigd. Brengt het u op een idee? Breng dan in kaart wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een woning die u gaat verhuren. Fiscaal kan het een mooi belastingvoordeel opleveren.