img-responsive

Omzetten in een B.V. voordeliger?

Gepubliceerd op 2 juni 2015

Bent u ondernemer en heeft u een persoonlijke onderneming met een mooie winst? Dan heeft u er vast al eens over gedacht om uw onderneming om te zetten in een B.V. Aan de hand van twee vragen maken we een vergelijking tussen de belastingheffing over de winst uit een persoonlijke onderneming en uit een B.V.  

Hoe voordelig is omzetting van mijn onderneming in een B.V.?

Dat verschilt van geval tot geval. Toch is het niet snel fiscaal voordelig. De maximale belastingheffing bij de B.V. is maar zo’n 1% minder dan de maximale effectieve inkomstenbelastingheffing bij een persoonlijke onderneming. Vanwege de tariefsopbouw in de inkomstenbelasting blijft de persoonlijke onderneming tot (flink) hogere winsten fiscaal voordeliger. Het voordeel van de B.V. is wel dat een groot deel van de belastingheffing kan worden uitgesteld door geen dividend uit te keren.

Hoe ziet dat eruit in een voorbeeld?

Stel: u heeft een winst van € 200.000. Vanwege de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling betaalt u belasting over € 165.739, totaal € 79.333. Zou u een B.V. hebben gehad en een loon van € 44.000, dan betaalt de B.V. € 31.200 vennootschapsbelasting. Bij uitkering van de restant-winst betaalt u als directeur- grootaandeelhouder nog eens € 31.200 inkomstenbelasting. Daar komt dan ook de inkomstenbelasting over het loon bij van € 17.387. Totale belastingheffing in de situatie van de B.V. is dan € 79.787. Daarmee is in dit voorbeeld de B.V., fiscaal gezien, niet voordeliger.

Let op! Dit voorbeeld is indicatief van aard. Als u een berekening wilt maken, dan moet u ook rekening houden met allerlei andere in aanmerking te nemen omstandigheden.