img-responsive

VAR langer geldig

Gepubliceerd op 20 oktober 2015

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wordt toch niet afgeschaft per 1 januari 2016 en blijft zelfs enkele maanden langer geldig. De invoering van voorbeeldovereenkomsten (de vervanging van de VAR) is namelijk uitgesteld tot 1 april 2016.

Het was de bedoeling dat opdrachtgevers en opdrachtnemers vanaf 1 januari 2016 zouden gaan werken met door de Belastingdienst beoordeelde en goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten. De VAR zou dan worden afgeschaft. Er zijn echter nog te veel onduidelijkheden en de consequenties van de afschaffing zijn niet compleet te overzien. Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil daarom de invoering van voorbeeldovereenkomsten uitstellen tot 1 april 2016. Bovendien gaat een implementatietermijn gelden tot 2017. Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben tot dan de tijd om hun werkwijze aan te passen aan de werkwijze zoals die is opgenomen in een voorbeeld- of modelovereenkomst.

Tip: Totdat het werken volgens voorbeeldovereenkomsten daadwerkelijk is ingevoerd, kunt u zich als opdrachtgever beroepen op de vrijwarende werking van de VAR.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u vragen over uw situatie? Neem dan contact op met Ferdy Michiels via FerdyMichiels@auren.nl of 033 - 422 58 88.