img-responsive

Wintersport met personeel belast binnen de wkr?

Gepubliceerd op 28 november 2014

Indien u in 2015 met uw personeel op wintersport wilt, hoe moeten de betreffende kosten fiscaal worden verwerkt in de Werkkostenregeling (wkr)? Naar mening van de  Belastingdienst moeten alle kosten van de wintersportreis als loon worden aangemerkt. Maar klopt dit?

Nee. De staatssecretaris heeft bij de behandeling van het Belastingplan 2015 het volgende geantwoord:

''Mevrouw Schouten vraagt hoe met sociaal-maatschappelijke bedrijfsuitjes moet worden omgegaan onder de werkkostenregeling. Op het gebied van bedrijfsuitjes worden geen uitzonderingen gemaakt. Opgemerkt zij wel dat reis- en verblijfskosten in de regel onder de desbetreffende vrijstelling vallen. Voor zover de kosten van dergelijke bedrijfsuitjes zich hiertoe beperken hoeven er dus geen kosten onder de vrije ruimte te worden geboekt.''

De staatssecretaris is dus van mening dat de reis- en verblijfskosten van personeelsfeestjes en personeelsreisjes gerichte vrijstellingen kunnen zijn. Gerichte vrijstellingen zijn zaken die u als werkgever onbelast kunt vergoeden en die niet ten koste gaan van de vrije ruimte in de wkr.  De verwachting is dat de Belastingdienst de visie van de staatssecretaris zal overnemen.

Voor de betreffende winterreis betekent dit dat het vervoer naar de wintersportplaats, de hotelovernachtingen en de maaltijden onbelast kunnen blijven. Als u tevens de skipas vergoedt, dan moet u de skipas wel als loon aanmerken. En dat geldt natuurlijk ook voor alle andere zaken dan de reis, de overnachtingen en de maaltijden.